Zakaj je tako težko spremeniti slabe navade?

Nekateri problemi in želje, ki pridejo do mene preko obstoječih in potencialnih klientov, se ponavljajo.

Vzpostavljanje novih, boljših navad ali opuščanje starih navad, ki nam povzročajo le slabo voljo, je zagotovo eden iz med njih. Zelo pogosto so te navade v zvezi s hrano, pijačo, hujšanjem, telovadbo,.. Skratka izzivi s katerimi se verjetno vsakdo od nas vsaj enkrat v življenju ukvarja. Za nekatere pa ne mine dan, ko ne bi večina časa bila namenjena prav temu vprašanju.

Zakaj se je tako težko spremeniti? Zakaj je tako težko dosegati cilje, ki si jih zastavljamo?

Dejstvo je, da v takšnih primerih narava ni na naši strani. Človeško telo si želi varčevati z energijo. In ustvarjanje sprememb troši energijo, ki bi jo lahko telo privarčevalo za osnovne življenjske funkcije. To je evolucijski odziv, ki je bil ključen za preživetje naših prednikov.

Poleg tega so navade, ki jih že dolgo počnemo, podkrepljene z močnimi nevronskimi povezavami v možganih. Torej bolj kot nekaj počnemo, lažje je s tem nadaljevati. Telo krepi mielinske ovojnice okrog obstoječih nevronskih povezav, ki so odgovorne za to navado. Vse zelo poenostavljam ampak, če si predstavljamo: 20 let naše navade je v možganih ustvarilo avtocesto za to navado. Mi pa moramo za novo navado z mačeto klatiti po pragozdu v možganih, da bi ustvarili novo pot.

Ni nemogoče. Če zapustimo avtocesto, se bo kmalu začela zaraščati. In če dnevno hodimo po naši novi poti, bo hitro dobila bolj široko in privlačno obliko, kot jo je imela prvi dan.

Ampak to zahteva ogromno energije predvsem na začetku, ko moramo v naše novo vedenje in zavestne odločitve dati ogromno energije. Drugače bomo spet izbrali avtomatsko pot.

Toda to ni še glavna težava s katero se soočimo.

Naša navada, ki bi jo radi spremenili, naša avtocesta, je nastala z namenom. Nastala je, da bi zadostila eni izmed osnovnih potreb, ki jo imamo. Tako ali drugače je ta navada povezana z željo po ugodju, po varnosti, po bližini, po povezanosti, po sprejemanju, po ljubezni,... Ta navada nam daje občutke, po katerih hlepimo. Pa četudi samo za trenutek. Za ta trenutek smo pripravljeni iti preko samega sebe, preko svoje “pameti”. Naša pamet, naša zavest v takšnih primerih nima nobene možnosti, da bi nas lahko od tega odvrnila. Ni dovolj močna.

Tukaj gre za globoko vkoreninjene vzorce. Gre za osnovne evolucijske potrebe človeka, ki jih poskušamo v zunanjem svetu zadostiti z našo navado.

Proti temu se borimo vsakič, ko želimo ustvariti neko večjo spremembo v našem življenju. Z našo glavo, z zavestjo, se borimo proti evolucijski potrebi, ki smo se jo naučili zadovoljevati na neprimeren oziroma trenutnemu sebi nezaželen način.

In seveda vsakič znova ta boj izgubimo, ker je samo moč volje premalo za ta obrat. Vsak dan se zbudimo z določeno količino moči volje. In najpogosteje nam je proti večeru zmanjka. Vsaka odločitev, misel ali čustvo, ki ga doživljamo čez dan, prazni naš zalogovnik. In ko je enkrat prazen, nimamo več moči, da bi izbrali našo še vedno težko prehodno pot skozi pragozd. Raje izberemo avtocesto. Nimamo energije za dviganje nog, izogibanje strupenim rastlinam in smrtonosnim živalim. Se usedemo v avto in smo na “cilju” v minuti. In tako je avtocesta še bolj prevozna, naša nova pot pa se zarašča.

Kaj pa lahko storimo? Kako se lahko rešimo iz tega primeža? Za boljše razumevanje in tudi taktike vzpostavljanja navad vam priporočam naslednje knjige. Moč navade (Charles Duhigg), Atomske navade (James Clear) ter The Slight Edge (Jeff Olson) in Willpower Instinct (Kelly McGonigal) . Za zadnji knjigi nisem našel slovenske verzije, dostopni sta v angleščini. To so res vrhunske knjige priznanih strokovnjakov Res jih toplo priporočam.

Ampak po mojem mnenju in izkušnjah to ni dovolj za resnično korenite spremembe naših navad in našega življenja.

Ključno vprašanje se skriva v vprašanju: “Katero potrebo mi ta navada pomaga zadovoljevati”?

Dokler nimamo razčiščenega tega dela samega sebe, se bomo vedno vračali k nekim navadam za zadovoljevanje te potrebe. Velik korak bo že, če bomo namesto negativne navade, kot je na primer kajenje, zamenjali z dobro navado, kot je na primer športno udejstvovanje. Ampak tudi šport, če izhaja iz nekega notranjega manjko, lahko preraste v nezdravo obsedenost in začne povzročati več škode kot koristi.

Zato je tako pomembno, da začnemo razčiščevati razloge. Vzorce in prepričanja, ki nas vodijo k navadi. Enkrat v otroštvu smo nekaj potrebovali, česar nismo dobili. Imamo nek primanjkljaj, ki nam sedaj onemogoča lažje sprejemati odločitve v naše dobro.

In dokler ne raziščemo tega, bomo ostali ujeti v navadah, ki poskušajo to pomanjkanje pokriti, ga nadomestiti. Ampak to ni svobodno življenje, kjer se sami odločimo, kaj si v našem življenju želimo, in česa ne. Takšno življenje nas ohranja v nezadovoljstvu in nesreči, ker ne moremo izpolniti lastne volje. In življenje se samo dogaja brez nas, mi pa vozimo kot avtopilot po avtocesti brez nekega cilja.

Verjamem, da si nihče ne želi takšnega življenja. Ker resnično žive so počutimo takrat, ko ustvarjamo nekaj pomembnega za nas. Takrat, ko živimo svoje vrednote. Ko postajamo človek, kot si želimo biti. In to lahko storimo, ko nas stari vzorci več ne vodijo.

Torej, kaj je naslednji korak, če si želite spremeniti navado, ki vam na nek način prevzema vaše življenje?

Predlagam vam kar nekaj stvari:

  1. Podučite se o ustvarjanju navad in delovanju naših možganov preko knjig, ki sem jih omenil višje.
  2. Začnite se opazovati in meditirati. Opazujte, kdaj se vam pojavi potreba in kaj se takrat dogaja v vas. Pri tem vam lahko pomaga meditacija, saj vam bo omogočila biti prisoten v trenutkih, ko se vam vključi avtopilot na avtocesti. Šele, ko se nečesa zavedamo, imamo možnost to spremeniti. Meditacija nam da to možnost odločitve. Z meditacijo lahko začnete že tako, da se usedete, zaprete oči in 2 minuti samo držite pozornost na vašem dihanju. Če imate še kakšno vprašanje o meditaciji, me lahko kontaktirate.
  3. Začnite si pisati dnevnik in se pogovarjati sami s sabo. Vaša opazovanja iz točke 2. zapišite ali pa na glas o njih razmišljajte. Brez sodb, samo poskušajte odkriti, kaj se dogaja v vas. Vse, kar se dogaja z nami, se dogaja z razlogom. Pogovorite se z vašo navado, poskusite izvedeti s kakšnim namenom je tu, kakšno vlogo igra v vašem življenju. Poskusite jo zamenjati z bolj zdravo navado, ki zadovolji isto potrebo, če je to mogoče.

Če pa bi si želeli globljih sprememb v svojem načinu delovanja, razčistiti z negativni vzorci in prepričanji, ki so temelj naših navad pa vas vabim, da rezervirate brezplačen coaching klic z mano, kjer se bova pogovorila o vaših konkretnih ciljih in izzivih ter že odkrila kakšen podzavesten način delovanja, ki negativno vpliva na vaše življenje.

Povezava je tu: https://www.lanvuga.com/brezplacen-coaching-klic

Se vidiva in slišiva kmalu!

Like this article
Share this article
Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent blog posts
Scroll to Top

Pot k boljšemu življenju

Brezplačno si zagotovite dostop do posnetka delavnice Pot k boljšemu življenju.